dilluns, 24 de maig del 2010

DESCOBRIM MUNDIAL 2010... ALEMANYA

Una de les seleccions que al llarg de la història ha estat sempre favorita i de més tradició en les fases finals de Mundials i Eurocopes. Tres títols mundials i europeus els contemplen, en un combinat on han passat jugadors de la talla de Beckenbauer, “torpedo” Muller, Sammer, Rummenigge, Matthäus,… Actualment, la Mannschaft està en una fase de reconstrucció, amb un relleu generacional agreujat amb la baixa de Michael Ballack, l’equip es queda amb un grup jove, amb talent però mancat d’experiència en fases finals. Amb només tres jugadors per sobre de la trentena, serà un dels equips més joves del torneig. El país està consternat per la lesió del seu capità, el qual es perdrà la cita a causa d’una lesió de turmell provocada per Boateng, jugador del Portsmouth, a la final de la FA cup. No queda clar però, si aquesta sensible absencia serà negativa o al contrari, esperonarà a l’equip i obligarà a fer un pas endavant a gent amb talent que està encara per explotar.

Amb només deu jugadors supervivents de l’última Eurocopa, el seleccionador Joachim Low aposta per un equip molt jove i basat en el rendiment de l’última temporada, no ha escollit per noms sinó per prestacions, tot un encert però rarament observat en d’altres països. Tot i això, la base de l’equip la segueixen formant gent prou coneguda i contrastada com: Metersacker, Friedrich, Lahm, Schweinsteiger, Podolski o Mario Gómez. L’equip té algunes incògnites encara per definir, la primera és a la porteria, després de la retirada de Lehmann i del suïcidi de Robert Enke, encara no s’ha establert un titular indiscutible, tot sembla indicar que serà pel jove Manuel Neuer, però l’experiència de Wiese o Butt poden fer inclinar la balança del conservadorisme.

L’altre problema amb el que s’enfronta Low és a la davantera, compta amb varis perfils de punta diferents, però cap súper estrella que marqui diferencies. Les alternatives són varies, les clàssiques Podolski, Gómez o Klose i de més noves com Cacau i Kiessling. Es dóna la circumstancia que només el punta del Bayer Leverkusen a fet un bon any, la resta han estat molt discrets i fins i tot amb un protagonisme justet com ens els casos de Klose i Gómez que s’han vist superats en la rotació pel croat Olic i el jove Müller. La possibilitat que se li obre a Low, vista la qualitat de les seves mitjapuntes, és alinear un 4-2-3-1 amb una referencia tipus Gómez i deixar el pes de l’atac a la segona línea amb gent com Müller, Ozil, Marin o Schweinsteiger.

Així doncs, un equip tipus podria ser el format per Neuer a la porteria, amb una defensa de quatre amb Lahm, Metersacker, Westermann i Friedrich, amb dos pivots com Khedira i Kroos, ajudats per tres mitjapuntes (Schwensteiger, Trochowski i Ozil) i SuperMario en punta. A partir d’aqui hi ha moltes alternatives, l’entrada d’un lateral més profund com Aogo o Beck, posar a Podolski a una banda, l’entrada de Marin per dinamitar l’atac,... opcions no en falten i el que està clar és que ni el mateix entrenador sap quin plantejament farà en un grup aparentment fàcil (Ghana, Sèrbia i Austràlia) però en una competició on un error pot costar molt car.

Tots coneixem a jugadors com Lahm, Klose, Podolski i fins i tot al jove Thomas Müller que tant bones sensacions ha donat aquest any en el Bayern de Van Gaal, per tant aquí ens ocuparem de destacar a uns quants jugadors que poden sorprendre en aquest Mundial o que seran importants pel conjunt teutó de cara al futur. D’alguns ja n’hem parlat en aquest blog com Toni Kroos (DESCOBRIM A... del passat 28 de gener), però d’altres encara estan per descobrir tot i el seu enorme talent:

Manuel Neuer (Schalke 04, 27/03/1986) És un porter amb una planta espectacular (1,92cm) que destaca per una sobrietat i seguretat estranya per la seva edat. Tota la vida lligada al club de la seva ciutat, ja porta quatre anys sent el titular a la porteria dels de Gelsenkirchen. Té uns grans reflexos i va molt bé en les sortides, és molt complert i sempre està concentrat. Li ha costat fer-se un lloc a l’absoluta, però mentrestant ha estat el titular indiscutible a la sub-21. Guardameta de garanties que ja ha començat a sonar per grans equips com el Manchester United.

Marko Marin (W. Bremen, 13/03/1989) Joveníssim mitjapunta d’arrels balcàniques que juga al Werder Bremen, fitxat aquest estiu del Mönchengladbach, on va jugar dos temporades a gran nivell. Tan pot jugar pel mig com caient a una banda, té una gran velocitat i una tremenda habilitat amb la pilota als peus. Té un gran dribbling i un magnífic llançament de mitja distancia, tot i no ser un golejador defineix amb qualitat. És el clàssic jugador menut amb molts recursos tècnics, ens podia recordar a mites germànics com Andy Moeller o Thomas Hassler.

Dennis Aogo (HSV, 14/01/1987) Jugador d’unes excepcionals condicions físiques que li aporten velocitat, treball incansable i molta agilitat. En els seus inicis al Freiburg jugava al mig del camp, però aquest any ha passat a jugar de lateral esquerre i és on està destacant. De fàcil regat i precisa centrada, pot ser un autèntic pulmó pujant per la banda, ja que té capacitats per defensar i atacar amb garanties. Ha fet un gran any amb l’Hamburg i els grans clubs europeus ja comencen a preguntar per ell, en una posició força mancada de grans referents.

Mezud Ozil (W. Bremen, 15/10/1988) Esquerrà de gran qualitat que uneix una tècnica individual amb una despesa física i treball d’equip. És molt ràpid i vertical i un autèntic perill tan des de banda esquerre com pel mig de l’atac. A Bremen fa un trident temible amb Marin i Hunt per darrera del peruà Pizarro. Després de dos bons anys al Schalke, va marxar a Bremen per un preu assequible, en una clara errada de la secretaria tècnica dels de Westfalia. D’origen turc, és un jugador de gran futur i amb molt de caràcter, aquest any ha explotat la seva capacitat golejadora, amb nou dianes a la Bundesliga. Proclamat millor jugador de l’últim europeu sub-21 (veure Informe de l’1 de Juliol 2009) ja és un fix de l’absoluta i pot ser peça clau en el Mundial.

Tots són membres de la plantilla campiona de l’Europeu sub-21 de Suècia així com d’altres seleccionats pel mundial com: Jerome Boateng (HSV, 03/09/1989, curiosament germà del Boateng que va lesionar a Ballack), Andreas Beck (Hoffenheim, 13/03/1987) o Sami Khedira (Stuttgart, 04/04/1987), una fornada de jugadors alemanys que estan cridats a establir-se a l’absoluta i a intentar reconstruir una selecció vinguda a menys en els últims temps, tot i seguir aconseguint bons resultats a base d’ofici.
Veure’m si aquest Mundial arriba massa aviat o per contra és el principi d’una nova generació brillant de futbolistes alemanys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Posa el teu comentari, sempre amb respecte per els usuaris del Blog i tothom en general, Gràcies.