dilluns, 3 d’agost del 2009

EREDIVISIE 2009/10: Prèvia i ànalisi de favorits



La temporada a Holanda comença amb força canvis i amb ganes per part dels grans de recuperar la hegemonia perduda l’any passat a mans del modest AZ Alkmaar. Ajax i PSV es postulen, com cada any, com a principals favorits, amb un Feyenoord cada cop més lluny del llocs capdavanters i un AZ i un Twente que plantegen dubtes després de la fuga de l’entrenador per uns i d’uns quants jugadors claus pels altres.
D’uns anys ençà la lliga està patint un debilitament gradual, amb la marxa constant d’estrelles a lligues més potents i el conseqüent afebliment dels equips, fet que es fa palès a les competicions continentals, on fa anys que no passen de les primeres rondes. Actualment els talents es poden comptar amb els dits d’una mà i si el nivell segueix baixant a aquest ritme, clubs mítics com Ajax i PSV passaran a un segon pla del panorama futbolístic, si és que no hi són ja.

Aquest any han marxat de la lliga grans jugadors com el suec Marcus Berg (HSV, veure Descobrim a... del passat 25 de Juny), el belga Vermaelen (Arsenal), el croat Pranjic (Bayern) i els internacionals holandesos Braafheid (Bayern) i Elia (HSV) entre d’altres. Per contra han tornat a la lliga jugadors ja veterans com els internacionals Ooijer, Paauwe i d’altres que no han acabat de triomfar fora, com Orlando Engelaar.
A nivell de banqueta hi hagut força canvis, tan per mals resultats i en busca d’un gir en el rumb dels equips, és el cas dels tres grans, com per la gran campanya feta per l’AZ que ha propiciat el fitxatge de Van Gaal pel Bayern i l’arribada de Ronald Koeman a la banqueta dels d’Alkmaar. L’únic dels cinc favorits que manté el càrrec és l’anglès Steve McClaren, a les ordres del sorprenent Twente.

La baixada de nivell general ha fet igualar més els equips i ara qualsevol pot guanyar als tres grans, cosa impensable uns anys enrere. Fins i tot fa aparèixer cada any algun equip que dóna la sorpresa i es cola entre els capdavanters (ja sigui Groningen, Heerenveen, Twente, AZ,....). Amb la incògnita de qui pot ser aquesta revelació, els favorits es presenten en aquesta temporada que comença de la següent manera:

AFC AJAX – Amb l’arribada de Martin Jol a la banqueta dels d’Amsterdam s’espera canviar la dinàmica demostrada en els últims anys a Holanda, on no guanyen la lliga des de la 2003/04. Amb les úniques incorporació de De Zeeuw (AZ) i Atouba (HSV) i amb la seva estrella Luis Suárez al capdavant esperen fer una bona temporada (veure Descobrim a... del 12 de Juny). Tenen plantilla per guanyar el campionat, però necessitaran una mica de la sort que els hi ha faltat en les darreres campanyes. Amb la única baixa destacable del belga Vermaelen fitxat pels Gunners, caldrà veure l’evolució de jugadors com Van der Wiel, Aissati, Vertonghen i Cvitanich i el rendiment de gent ja contrastada com Gabri, Sulejmani, Rommedahl i Emanuelson. També pendents sempre d’alguna brillant aparició de la inesgotable cantera “ajaccied”.

AZ ALKMAAR – Sota la direcció de Ronald Koeman s’espera que es puguin repetir els èxits dels últims anys amb un sub-campionat i la lliga assolida l’any passat. Mantenen el bloc de l’any anterior, només amb la baixa important d’un dels seus motors del mig del camp, Demy De Zeeuw , que ha marxat a la capital. L’única incorporació destacable és la del suec provinent del Göteborg: Pontus Wernbloom, un migcampista ofensiu que pot jugar en punta i que marca gols amb facilitat. Està per veure si els mètodes de Koeman poden fer oblidar els quatre anys exitosos a les ordres de Louis Van Gaal, i si jugadors com Mendez, Pocognoli, Maartens, Schaars i el “pichichi” El Hamdaoui seguiran mostrant l’altíssim nivell exhibit en les últimes campanyes.

FEYENOORD – Plantilla envellida però amb certa dosi de talent porta uns anys navegant sense rumb pels camps holandesos. Amb el fitxatge del tècnic Mario Been (ex jugador i assistent dels de Rotterdam) provinent del NEC Nijmegen, s’espera que l’equip pugui tornar a estar als llocs capdavanters, tot i que no semblen preparats per lluitar pel títol. La columna vertebral de l’equip està formada per una mescla de veterans il·lustres i de joves promeses amb poca experiència que formen un equip poc consistent, però amb capacitat de sorprendre a qualsevol. La referència al mig és el capità i ex blaugrana Gio Van Bronckhorst, el qual reconvertit a migcampista està fent grans temporades a De Kuip. En punta, Makaay i Tomasson aporten la seva experiència i gols a un equip on hi ha joves talents com Bruins, Wijnaldum, Biseswar, Vlaar i De Guzman; dels quals s’espera que facin un pas endavant en la seva progressió i aportin el plus de qualitat que l’equip necessita.

PSV – Dirigits per Fred Rutten (ex Schalke 04), l’equip espera tornar a guanyar la Eredivisie com ja havia fet els quatre anys anteriors. Sense massa canvis en la plantilla i les úniques incorporacions de Ooijer (Blackburn) i Engelaar (Schalke 04) l’equip busca recuperar la consistència perduda l’any passat on van quedar en una pèssima quarta posició. Equip faltat de qualitat, les úniques pinzellades de talent les aporten joves com Toivonen (veure crònica de l’Europeu sub-21 del passat 1 de Juliol), Afellay, Dzsudzsák i Amrabat. Amb Kovermans com a referència en atac i amb gent contrastada com Simmons, Edison Mendez i Engelaar per darrera seu, s’espera que l’equip pugui guanyar en fiabilitat i sumat a les grans qualitats dels joves puguin assolir els objectius marcats. Sense dubtes l’equip hauria d’apostar pel suec Toivonen, l'hungarès Dzsudzsák i el jove Afellay i cedir-los els galons que es mereixen per deixar-los demostrar els grans jugadors que són.

TWENTE – Després de la gran campanya de l’any passat el rendiment dels del nord d‘holanda és una autèntica incògnita i més veient com ha quedat la plantilla després del mercat estival. De la mà de l’ex-seleccionador anglès, Steve McClaren s’espera que l’equip no acusi les baixes de dos jugadors vitals com Braafheid (al Bayern) i Elia (a l’Hamburg). S’han fet set fitxatges, dels quals destacaríem el davanter costa-riqueny Brian Ruiz (provinent del Gent) i el sud-africà Bernard Parker (del Estrella Roja) que es va fer un gran paper a la recent Copa Confederacions. Finalment, sembla que Arnautovic, pretès per l’Inter de Mourinho, romandrà a l’equip la qual cosa pot ser molt important, ja que s’esperen grans coses de l’austríac. Del rendiment d’aquests jugadors i dels veterans Kufo i Kenneth Perez dependrà l’actuació de l’equip durant la temporada.

Serà una campanya interessant, no tant pel nivell de la competició com per la igualtat dels capdavanters. Faltarà veure doncs, si les coses tornen al seu lloc o per contra la revolució dels modestos segueix en peu. Sigui com sigui, s’haurà de seguir molt de prop jugadors que ben segur seran les estrelles de la pròxima Eredivisie com Suarez, Afellay, Toivonen, Arnautovic, De Guzman, Parker, Schaars, Wernbloom,...

El cap de setmana passat ja es va disputar la primera jornada amb victòries d’Ajax, Twente i Feyenoord, empat a casa dels d’Eindhoven i derrota del nou AZ de l’heroi de Wembley. De moment no es poden treure conclusions amb un sol partit, però personalment crec que aquest serà un any on tornaran a manar els grans i que els d’Amsterdam, amb l’ajuda del seu indiscutible crack, el charrúa Luis Suárez, s’endurà el campionat amb certa facilitat, sinó ja ho veure’m...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Posa el teu comentari, sempre amb respecte per els usuaris del Blog i tothom en general, Gràcies.