dijous, 6 d’agost del 2009

Ligue 1 2009/10: Prèvia i ànalisi de favorits

Aquest proper cap de setmana comença la Ligue 1 amb una temporada que es presenta apassionant amb el renovat Lyon post-juninho, el reforçat Marsella i el vigent campió que a les ordres de “messiuer” Blanc pretén allargar la bona temporada passada amb un equip sense massa novetats. Al contrari que amb la Eredivisie, la lliga francesa últimament està un xic a l’alça i lluny d’exportar tots els seus talents, està aconseguint atreure a alguns grans jugadors que poden donar molt de joc a aquesta competició que segueix un graó per sota de la italiana, anglesa i espanyola, però que mica en mica intenta plantar cara a nivell europeu. Aquest any varis equips han fet fitxatges importants tan entre equips del propi país com important jugadors de Portugal, Espanya, Ucraïna i Itàlia entre d’altres.

A part de la inevitable marxa de Benzema al Madrid, la lliga ha pogut mantenir la majoria de les seves estrelles i portar-ne algunes de noves que poden marcar una època en el futbol francès i aconseguir d’una vegada que alguns dels seus equips tinguin alguna cosa a dir en les competicions europees, on ja fa temps que no hi pinten massa. Jugadors importants i cotitzats com Lisandro Lopez, Lucho Gonzalez, Bangourà, Plasil o Fernandez i veterans il·lustres que tornen a la lliga com Morientes, Heinze, Coupet, E. Cissé han arribat per reforçar unes plantilles que es jugaran la lliga més igualada dels últims anys.

Un país que en els últims anys era bastant auster en els seus fitxatges, aquest any ha fet una despesa elevada, hi hagut contractacions importants a nivell econòmic en diferents equips, sobretot a l’Olympique de Lyon que intenta recuperar el títol perdut l’any passat després de guanyar-ne les set edicions anteriors. Fins a vuit jugadors han costat més de 10 milions d’euros, clar reflex de l’enfortiment de la competició a tots els nivells, tan econòmic com competitiu. Els de Lió, amb quatre d’aquests fitxatges, han estat els més actius, amb una despesa global de 72.5 milions (per 45.5M en vendes) i esperen tornar els èxits a l’estadi Gerland.

Els favorits al títol són els mateixos de l’any passat, no s’esperen massa sorpreses al capdavant, així que entre els tres grans es mourà el tema si és que no hi ha cap revelació tipus Toulouse, Rennes o PSG:

FC GIRONDINS DE BORDEAUX– Els de Bordeus es presenten a la nova temporada amb quasi el mateix bloc que l’any passat va sorprendre a tothom pel seu joc vistós, ràpid i a la vegada efectiu. De la mà de Laurent Blanc, l’equip de l’Aquitània ha aconseguit crear un equip molt jove al voltant de l’autèntic líder: Yoann Gourcuff. Cedit l’any anterior, aquest any han fet valer la seva opció de compra sobre ell i l’han fitxat del Milan per 15 milions, un preu més que assequible donada la gran qualitat del mitjapunta de la Bretanya. Yoann, designat millor jugador de la temporada, va ser clau en la consecució del títol de lliga i de copa de la lliga, amb el seu joc, així com pels seus 12 gols i 8 assistències.
Per davant seu, jugadors com Bellion, Chamakh i Cavenaghi s’han encarregat de fer la resta de gols de l’equip. A darrera destaca la pèrdua del senegalès Diawara que ha marxat a Marsella i que era el referent de la línea defensiva (inclòs en l’equip ideal de la lliga). S’ha fitxat però, del Toulouse el porter internacional Carrasso, per començar a substituir Ramé, ja molt veterà. Altres peces claus de l’equip són al mig del camp un portent físic com Allou Diarra, el bon toc d’homes com Wendel i Fernando i l’arribada de Plasil els hi aportarà més joc per les bandes. En general és un bon equip però potser s’ha reforçat poc i amb una plantilla curteta serà difícil aguantar el ritme durant tot l’any.

OLYMPIQUE LYONNAIS – Després de la marxa del gran Juninho Pernambucano, un dels artífexs de l’heptacampionat dels lionesos dels últims anys i de la marxa del seu referent d’atac i gran promesa del futbol francès, Karim Benzema, l’equip ha començat la seva reconstrucció a cop de talonari. S’ha fet amb el serveis de gent jove a la vegada que contrastada a la lliga com: Gomis (St. Ettiene, 13M) i Bastos (OSC Lille, 18M) i un parell de promeses com Cissokho (Oporto, 15M) i Kolodziejczak (Lens, ja cedit l’any passat). S’ha fitxat un crack il·lusionant per fer oblidar els que han marxat: Lisandro Lopez (Porto, 24M). Amb tot això, més els Kallstrom, Toulalan, Makoun II, Ederson, Pjanic, Grosso, Lloris... s’està formant un equip competitiu per aspirar a tot a França i fer una bona campanya continental.
A priori, el poder ofensiu dels de Lió sembla el millor de França de llarg, amb el gran Lisandro, el jove Gomis i entrant de segona línea gent amb gol com Ederson, Kallstrom i el que pot ser una de les estrelles: Michel Bastos. El Brasiler ha fet una fantàstica temporada amb el Lille (inclòs a l’equip ideal i nominat a millor jugador de l’any) i aquest any s’espera que segueixi amb la seva progressió i esdevingui un dels grans migcampistes d’Europa. També hi ha moltes esperances dipositades en el rendiment dels joves Pjanic i Cissokho.

OLYMPIQUE DE MARSELLA – Un altre que s’ha reforçat molt i que aspira a tot després d’uns anys força dolents. S’ha fitxat una mica de tot, veterans per apuntalar l’equip i dotar-lo de profunditat de banqueta i experiència, com són els “espanyols” Heinze i Morientes, el senegalès Cissé (Besiktas) i el francesos Rool (Nice) i Abriel (Lorient). També s’ha contractat a Lucho Gonzalez (Porto, 18M) i M’Bia (Rennes, 12M) dos autèntics tot-terrenys que s’espera que siguin els pulmons del mig del camp, suplint així les baixes de l’ex-capità Cana (Sunderland) i de Ziani (Worlsfburg). Com ja hem comentat abans, la contractació de Diawarà, ajudarà a apuntalar una defensa de garanties juntament amb Taiwo, Hilton i Bonnart. L’equip ja contava amb grans jugadors com Niang, Ben Arfa, Brandao, Cheyrou, Bakari Koné, Mandanda,... En definitiva, una bona plantilla on si els puntals rendeixen a bon nivell poden lluitar pel títol i donar molta guerra a la Lliga de Campions. De moment, la lesió de Lucho pot se un entrebanc per el inici de campanya, però hi ha plantilla suficient perquè els de Didier Deschamps siguin capaços de sobreposar-se a la baixa del migcampista argentí.


Capítol apart mereix el Paris Saint Germain, que tot i no ser favorit té una plantilla més que interessant. Al costat de veterans il·lustres com Giuly, Makelélé, Coupet, Armand, Luyindula, Kezman i Rothen hi ha una generació de futbolistes joves amb molt de talent com Hoarau, Chantome, Sankharé, Clement, Sessegnon, Sakho, Erdinç,... que donaran moltes tardes de glòria al Parc dels Prínceps i sense competicions europees que els puguin distreure poden donar molta guerra centrats en la lliga.

Juntament amb els jugadors ja esmentats s’espera un bon any de jugadors com Gignac (veure Descobrim a... del passat 30 de Juliol) i Moussa Sissoko del Toulouse, Bangoura i Rod Fanni del Rennes i l’evolució de joves talents com Eden Hazard (Lille, veure Descobrim a... del passat 16 de Juny), Loic Remy (Nice), Capoue (Toulouse), Gameiro (Lorient), Gervinho (Lille)... en definitiva, una competició de lo més interessant i amb un grapat de jugadors per estar molt atents i a tenir molt en compte de cara al futur. Personalment crec que és cosa de dos entre els marsellesos i els lionesos, però ull amb el Girondins del mestre Gourcuff i la possible sorpresa dels parisencs...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Posa el teu comentari, sempre amb respecte per els usuaris del Blog i tothom en general, Gràcies.